DOER

Climate change. Time to change. Be the change

 

 

La finalul anului trecut, Cristina Anty, redactor șef al revistei Fashion Premium Magazine mi-a făcut propunerea de a scrie un articol despre sustenabilitate, mediu înconjurător, fashion și Let’s Do It, Romania!

Mai jos puteți găsi o parte din acest articol!

Sper să vă placă!

 

Cum putem determina schimbarea dacă tot ceea ce facem este să ne gândim sau să vorbim despre acest subiect? Desigur, conștientizarea este importantă, dar despre cum putem să acționăm, prin deciziile pe care le luăm zi de zi, ne vorbește Anamaria Hancu, Label & Promotion Manager Global Records. În spiritul implicării și bucuriilor personale cu impact extensiv, Anamaria este și co-inițiator și board member Let’s Do It, Romania!, cea mai mare mișcare socială din țară, un proiect de voluntariat care a strâns în cei 9 ani peste 1.8 milioane de voluntari care au făcut curățenie în România.

Auzim tot mai des mesaje tot mai alarmante despre viața pe Planetă, schimbările climatice, sutele de specii de plante și animale care dispar, instrumentele de social media sunt pline de știri catastrofale și cât se poate de reale despre fenomenele meteorologice care pun în pericol existența noastră, a tuturor, pe Pământ. Și ce este de făcut? Mulți vom ridica din umeri sau vom trece nepăsători, crezând că nu ne afectează și că de fapt marile companii ar trebui să facă schimbări majore. Așa este, și cu toate acestea, ține și de comportamentul nostru și de ce alegem să facem în fiecare zi din viața noastră, cum ne putem reduce impactul și cum micile decizii de consum pot face diferența.

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere din care mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului. (conform blog.letsdoitromania.ro)

Iată 10 pași simpli pentru o viață mai responsabilă și cu mai puțin plastic:

  1. Cumpără un filtru de apă și evită să mai cumperi apă îmbuteliată.
  2. Folosește recipient de sticlă pentru a bea apă.
  3. Cumpără cafea doar din recipiente refolosibile (cană de bambus).
  4. Folosește, atunci când se poate, mijloace de transport în comun (tren, autobuz), dar și bicicletă sau trotinetă.
  5. Refuză paiele de plastic și pungile de plastic. Poți folosi sacoșă din material textil și paie din bambus, aluminiu, trestie sau carton.
  6. Magazinele vintage sunt o sursă valoroasă de comori vestimentare pe care să le refolosești.
  7. Periază-ți dinții cu perie de dinți din bambus.
  8. Participă din când în când la acțiuni de curățenie în spații protejate pentru a lăsa natura curată și mergi la plantări de copaci!
  9. Folosește produse din materiale reciclabile!
  10. Colectează selectiv deșeurile!

Continuarea pe fpm.ro.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *