Zilele trecute am dat un interviu despre Let’s Do It, Romania! pentru stiriong.ro
Interviul complet il puteti citi aici.
De ce te-ai implicat in proiect, ce te-a atras la el?
Am fost inca de la bun inceput parte din ideea „Let’s Do It, Romania!” si spun acest lucru cu mare bucurie si cu mandrie. In iulie 2009, Liana Buzea (initiatorul LDIR) a trimis un e-mail pe grupul de discutii al ONG-ului din care faceam parte, EcoAssist si ne arata filmuletul care prezenta ideea Let’s Do It: http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY. Practic, in Estonia, pe 3 mai 2008, 50 000 de oameni iesisera la curatenie in toata tara. Ni s-a parut tuturor un proiect fabulos, dar nu il vedeam posibil in Romania.
In septembrie 2009 insa, Liana a decis sa se apuce de treaba, a intrebat cine vrea sa i se alature, am spus „da” fara ezitare si asa a inceput povestea Let’s Do It, Romania! in Romania. Am trimis primul comunicat de presa pe 14 septembrie 2009 si am anuntat ca se face curatenie generala in Romania si ca asteptam oamenii sa ni se alature in echipa de organizare.
Dupa cum am spus in mai multe ocazii, Let’s Do It, Romania! reprezinta cea mai mare provocare pe care am avut-o pana in acest moment, atat personal, cat si profesional si ma bucur ca reprezinta o parte importanta din viata mea. Si viceversa! Lucrurile se intampla cu un scop, iar locul si scopul meu au fost “Let’s Do It, Romania!”.
Care a fost cea mai mare satisfactie, la final: numarul mare de voluntari, cantitatea de gunoaie stransa, vizibilitatea, recunoasterea sau premiile obtinute?
Cred ca niciuna dintre aceste variante cat feedback-ul oamenilor care au fost la curatenie, povestile frumoase pe care ni le-au trimis in urma actiunii, prieteniile legate, sentimentul de participare si contributie la realizarea celui mai mare proiect de implicare sociala. Bineinteles ca ne-a bucurat numarul mare de voluntari prezenti la curatenie – cel putin 200 000, numarul mare de voluntari care au ajutat la realizarea hartii deseurilor – cam 1 000, numarul mare de voluntari care au facut parte din echipele de organizare – cam 800. A fost impresionant si numarul mare de deseuri – 550 000 de saci, toata aprecierea de care am avut parte. Ne-am bucurat si de criticile aduse si de feedback-ul negativ pentru ca ne ajuta sa fim mai buni anul acesta. Ne-am fi dorit sa nu fie lucruri pe care sa nu le facem bine, dar, pentru ca nimeni nu mai organizase un astfel de proiect pana sa ne apucam noi de treaba a generat si greseli. Anul acesta speram sa nu mai fie atatea greseli.
Premiile obtinute ne-au bucurat pentru ca au incununat munca unei intregi echipe si nu ma refer doar la organizatori, ci la absolut fiecare om, institutie, ONG, mass-media, persoanele publice pe care le- am avut alaturi.
Cel mai recent moment de bucurie pentru Let’s Do It, Romania! a fost nominalizarea mea si a Lianei Buzea, initiatorul proiectului de catre domnul ambasador al SUA, Mark H. Gitenstein ca romani care au demonstrat ca si in Romania e posibil sloganul „yes, we can” O mare onoare pentru noi!
A fost greu sa motivati voluntarii care au lucrat in echipa de organizare?
Sa spunem ca nu a fost deloc simplu pentru toti sa rezistam unui program infernal in care trebuia sa isi faca loc jobul, viata de familie, alte activitati, concedii si bineinteles, Let’s Do It, Romania! Trebuia de multe ori sa renuntam la evenimente importante pentru noi pentru a ajunge in x judet sa facem o conferinta de lansare sau sa renuntam la un weekend linistit pentru intalniri nationale cu colegii. Nici pentru ei nu a fost deloc usor sa duca organizarea unui judet intreg in spate cum au stiut mai bine, cu resurse limitate sau inexistente. Sunt convinsa ca mai presus de orice motivatie care venea de la noi, sentimentul de implicare in realizarea celui mai mare proiect de implicare sociala si dorinta de a-l vedea transformat in realitate a fost cel mai important factor motivator.
Care crezi ca e factorul care i-a mobilizat pe cei 200 000 oameni sa iasa la curatenie?
Cu siguranta, dezgustul si nemultumirea de a vedea mereu gunoaie in natura i-au facut pe multi sa lase orice activitate pe 25 septembrie 2010 si sa iasa cateva ore la treaba. Apoi, dupa cum unii voluntari ne-au povestit, sentimentul apartenentei la o mare echipa care se uneste pentru o cauza comuna.
Ce inseamna premiile de la Gala Societatii Civile pentru voi, ca echipa si proiect?
Premiile de la Gala Societatii Civile inseamna enorm pentru echipa Let’s Do It, Romania! Desi stiam cat s-a muncit la acest proiect pe toate fronturile, atat echipa, cat si partenerii, am venit destul de pesimista la gala, nu ma asteptam nici macar la un premiu. A venit primul premiu la categoria „comportament civic si participare publica”. Am fost emotionata peste masura incat simteam ca voi reusi cu greu sa spun cateva cuvinte. La cel de-al doilea premiu „campanie de voluntariat”, bucuria a fost si mai mare si am savurat momentul. Cu siguranta, cu greu voi uita acea seara.
Ce v-a motivat sa organizati si a doua editie?
Din pacate, deseuri inca mai sunt in natura. Fie nu s-au strans toate de la prima actiune, fie altele au aparut la loc. In plus, ca un alt argument, multi oameni si-au dorit o noua curatenie de asemenea anvergura la care sa participe pentru ca le-a placut la Let’s Do It, Romania!, pentru ca nu au auzit decat pe 25 septembrie seara. In plus, comunitatea internationala din care face parte Let’s Do It, Romania! – Let’s Do It, World – se pregateste o actiune ambitioasa – Clean-up Europe- curatenie in toata Europa in 2012 si ar fi fost pacat sa nu facem si in 2011.
Ce asteptari aveti de la Let’s Do It, Romania! 2: o participare mai mare, deschidere mai mare din partea autoritatilor, spirjin din partea presei?
In primul rand, ne dorim noi ca echipa sa organizam acest proiect mult mai bine, sa evitam greselile primei editii. De aceea, cu bucurie spunem ca avem multa sustinere din partea unor parteneri de elita, recunoscuti pentru profesionalism in ariile lor de expertiza: agentia Friends (advertising), Institutul Roman de Training si Ascendis (training), Asociatia Romana de Salubritate, Urban si Romprest (logistica).
Este foarte importanta implicarea si participarea intregii tari la realizarea Let’s Do It, Romania! Fie ca este vorba de mass-media centrale si locale, de companii, autoritati centrale si locale, operatori de salubritate. Everyone’s invited! Ne dorim sa avem aproape cat mai mult membri in echipa nationala de actiune si sa iesim invingatori in marele meci contra nepasarii de pe 24 septembrie 2011.
Avand in spate experienta primei editii si popularitatea pe care a obtinut-o proiectul, va fi mai usor acum? Ce ati invatat din prima editie si veti aplica, ce greseli vreti sa evitati?
In unele situatii este mult mai usor, avem aceleasi echipe locale in multe judete, avem contacte la companii, autoritati, mass-media, avem prieteni din randul persoanelor publice, ne bazam pe oameni frumosi care ne dau o mana de ajutor si in acest an. Avem si prieteni mai noi care s-au alaturat proiectului si care ne ajuta sa scriem un nou capitol din povestea Let’s Do It, Romania!
Prima editie ne-a aratat ca se poate si ca locuitorii Romaniei se unesc pentru o cauza comuna in care cred. Vrem sa demonstram in 2011 ca actiunea de anul trecut nu a fost o intamplare si ca se poate si mai bine, cu un numar si mai mare de voluntari care sa faca Romania o tara mai curata. Si mai frumoasa!
La nivel personal, ce inseamna Let’s do it Romania pentru tine?
Pentru mine, Let’s Do It, Romania! este proiectul care mi-a schimbat viata, care mi-a adus bucurie, oameni minunati in preajma, m-a responsabilizat, m-a invatat multe, m-a ajutat si ma ajuta in continuare sa cresc, sa ma dezvolt personal si profesional, sa vreau si sa cer tot mai mult de la mine. In septembrie 2011 se implinesc 2 ani de Let’s Do It, Romania!, 2 ani de transformari, de momente mai grele in care simti ca nu poti sa mergi mai departe, in care iti vine sa spui „stop”, dar si mai multe momente de pasi fermi spre destinatie.